top of page

Udvidet grammatik

Når vi som børn vokser op og bliver native speakers i dansk, så sker det, uden at vi behøver at tænke så meget over, at det fx hedder et barn og ikke en barn, og at udtalen af strejke er strajke, selv om ordet har et e i skriftsproget, og at d er stumt i sild. Vi finder også på et tidspunkt ud af, mens vi konstant bliver udsat for sproget i hjemmet og skolen, at vi på dansk siger at slå græsset og ikke at klippe græsset, selv om det egentlig udmærket kunne have heddet det sidste.

 

Det betyder, at vi som voksne taler et udmærket dansk uden at have gjort os de helt store anstrengelser. Så let går det ikke, hvis du ikke har lært dansk fra barnsben. Du kan flytte til Danmark og begynde at bruge sproget i din nye dagligdag og blive stadig bedre til det på den måde. Du kan supplere med at studere det danske sprogs udtale, struktur og historie - og det mener vi selvfølgelig er en god ide, og vi håber, at det er grunden til, at du er landet på denne side.

Vi har erfaring for, og det er baggrunden for denne udgivelses opbygning, at en detaljeret og præcis viden om sproget kan være med til at lette indlæringen. Derfor vil der mellem de teoretiske kapitler i Udvidet grammatik hele tiden være direkte links til opgaver og øvelser, der omsætter den viden, som netop er gennemgået, i praksis. Det er repetitionerne, der mimer barnets indlæring, og den voksnes forståelse og fornemmelse for sproget, der skal gøre dig bedre. Vi har ladet alle de faglige kapitler være frit tilgængelige. Det er, når du vil træne udtale og lave opgaver og øvelser, du kommer over i betalingsafdelingen.

 

Udvidet grammatik udspringer af det akutte behov for interaktive udgivelser og onlinekurser, der opstod i marts 2020, da virussen Covid-19 satte verden i stå. Den bruger internettets muligheder for interaktion og selvrettende opgaver. Når du har løst de enkelte opgaver og øvelser rigtigt, får du en stjerne, og hvis du er en del af et klassesæt, kan din underviser se dine resultater. De mindre skriveopgaver kan du sende til din underviser, som kan rette direkte i din tekst.

I Udvidet grammatik finder du gennemgange af det danske sprogs historie, af udtaleregler, grammatik og syntaks. Du finder noget om ordsprog og talemåder, om ordklasser, tegnsætning og uregelmæssige verber. Der er lister over de mest anvendte verber og adjektiver - og så er der masser af interaktive quizzer og øvelser, hvor du kan teste, om du kan huske det, du har læst. 

 

På næste side finder du en indholdsfortegnelse. God fornøjelse! 

ISBN 978-87-93819-03-0

I samarbejde med

Grif.jpg

Forlaget Arabesk

120363675_373283627200302_84281306133652
120414434_811719296231949_28607386460583
download.jpg
bottom of page